پرورش گل و گیاه یکی از زیباترین کارهایی است که علاقمندان بسیاری هم دارند. خیلی از افراد دوست دارند که در خانه یا آپارتمانشان گل و گیاه موردعلاقه شان را پرورش دهند اما روش درست آن را نمی دانند.
شما جزو کسانی هستید که دوست دارند با گذاشتن چند گلدان ساده در خانه یا داشتن یک باغچه کوچک در حیاط، طبیعت را مهمان آپارتمانشان کنند؟
نگهداری گل و گیاه در تابستان
خب چه چیزی از این بهتر؛ اما یادتان باشد که گل ها و گیاهان در هر فصلی نیاز به نگهداری و مراقبت مخصوص آن فصل دارند، ربطی هم به موقعیت جغرافیایی آن ها ندارد. یعنی، چه گیاه در یک باغ سرسبز در شمال کشور باشد وچه در یک واحد آپارتمانی در شهری مثل تهران، باید در هر فصل به یک شکل مورد توجه قرار گیرد. حالا که تابستان از راه رسیده و هوا هم حسابی گرم شده، باید به فکر گل ها و گیاهان مان باشیم تا در این فصل حساس، سرحال و قبراق باشند. حتما می دانید که همین فصل تابستان، فصل رشد گیاهان است؛ پس آن ها نیاز به توجه بیشتری دارند. این صفحه یک راهنمای تابستانه برای نگهداری گل و گیاه است.
میزان آبیاری در تابستان
کارشناسان می گویند که به طور کلی بهترین زمان آبیاری گیاهان در شب یا صبح است، اما ترجیح این است که این آبیاری در غروب یا همان شب انجام شود. توصیه شده که در روزهای بسیار گرم، 2 بار آبیاری در روز صورت گیرد که در این صورت می توان آبیاری صبح را هم انجام داد. درباره علت آبیاری در شب گفته اند که هنگام تاریکی هوا و نبود نور خورشید، آب راحت تر به زمین نفوذ کرده و به ریشه گیاه می رسد. در زمان آفتاب درصد زیادی از آب تبخیر می شود و آب کمتری به گیاه می رسد.
نگران سوختن گیاه باشید
یادمان باشد این روز ها که هوا گرم است و نور خورشید بسیار قدرتمند، آبیاری زیر نور خورشید باعث این می شود که قطرات آب روی برگ گیاهان مثل یک ذره بین عمل کند و اشعه خورشید با شدت خیلی زیاد تابیده و در نهایت قسمت هایی از سلول های برگ را می سوزاند که به مرور زمان به گل و گیاه آسیب زده و موجب متوقف شدن رشد آن می شود. اگر در زمان وجود آفتاب آبیاری می کنید به برگ های گیاهان ظریف تر مثل گل رٌز توجه کنید، لکه هایی سیاه که انگار سوخته باشند روی برگ ها مشاهده می شود.
غذای گیاهان فراموش نشود
کود مناسب حکم غذا را برای گیاهان شما دارد. تابستان و بهار، یعنی همین روزهایی که در آن قرار داریم بهترین زمان برای کوددهی گیاهان است، چون آن ها در فصل رشد و نمو هستند و نیاز دارند که تغذیه مناسبی داشته باشند. البته یادتان باشد که در هر فصلی اگر گیاه شرایط خیلی بدی دارد، همان موقع لازم است این کار را بکنید، در غیر این صورت تغذیه فقط در بهار و تابستان انجام می شود که دفعات بیشتری به گیاه آب می دهیم. اگر هم تازه گلدان گیاه تان را عوض کرده اید، خیال تان تا چند ماه بابت تغذیه راحت باشد.
چقدر به گیاهان کود بدهیم؟
برخی فکر می کنند که کوددهی به گیاهان باید مثلا هنگام تعویض گلدان انجام شود، یا اینکه کوددهی به باغچه حیاط باید فقط در ابتدای فصل بهار صورت گیرد. این تصور غلط است. تابستان که فصل رشد گیاهان است اکثر آن ها هر 2 تا 4 هفته یک بار به غذا نیاز دارند. اغلب دادن غذای کمتر در دفعات کمتر بهتر از دادن غذای زیاد در فواصل زمانی نامنظم است. کودهایی با جذب کٌند هم وجود دارد که به طور معمول برای گیاهان بیرون از خانه استفاده می شود، نه گیاهان آپارتمانی. میزان استفاده از کود هم بستگی به حجم و سن گیاه تان دارد.
زیاد هم به گیاهان غذا ندهید
درست است که فصل تابستان، فصل رشد گیاهان است، اما غذا دادن زیاد هم به گیاهان آسیب می زند. فراموش نکنید که همیشه گیاهان دچار کمبود مواد غذایی نیستند، گاهی جذب زیاد مواد غذایی نیز مشکل ساز است. اگر گیاه شما دارای رشد تابستانه کٌند است یا نقاط سوخته در حاشیه و متن برگ ها مشاهده می کنید و اگر برگ ها پژمرده هستند و لکه های سفید نمکی روی خاک دیده اید، همه از عوارض بیشتر بودن عناصر غذایی است. شما به یک کودک هم زیاد از حد غذا بدهید، نتیجه معکوس خواهد داشت و باعث بیماری او می شود.
حواستان به نور آفتاب باشد
حتما شنیده اید که گیاه برای رشد به نور نیاز دارد. خب، این نکته درستی است، اما گیاهان آپارتمانی اساسا برای این با عنوان آپارتمانی خطاب می شوند که نیاز به نور مستقیم ندارند. پژمردگی گیاه در ساعات گرم روزهای تابستان نشان دهنده آن است که گیاه از نور زیاد رنج می برد و باید گیاه را از پنجره دورتر قرار داد یا در اواسط روز پرده ها را کشید. نور مستقیم آفتاب برای گیاهان آپارتمانی و مخصوصا برگ های تازه مضر است و نباید نور آفتاب مستقیما از پشت شیشه پنجره به آن ها بتابد؛ بهتر است نور از پرده توری عبور کرده و به گیاه بتابد.
درجه حرارت در تابستان
همانطور که گرما شما را اذیت می کند گیاه هم با حرارت زیاد مشکل دارد. کارشناسان گل و گیاهان می گویند که معمولا حداقل دمای مورد نیاز گیاهان آپارتمانی، 5 درجه سانتی گراد و حداکثر 45 درجه سانتی گراد است، اما مناسب ترین دما برای گیاهان آپارتمانی بین 10 تا 40 درجه گفته شده. شاید گیاه شما تا مدتی دمای خارج از این محدوده را تحمل کند، اما احتمالا خیلی زود افسرده و کسل می شود. یادتان باشد درجه حرارت و رطوبت مناسب باعث طراوت و شادابی خاصی درگیاهان می شود.
کود مایع بخرید
اگر به مراکز فروش گل و گیاه مراجعه کنید می توانید کود مایع بخرید که بسیار برای تغذیه گیاهان آپارتمانی و باغچه های کوچک خانگی مناسب هستند. کود مایع به گفته بسیاری از کارشناسان بهترین شیوه تغذیه گیاه است زیرا به اندازه کافی غذا به تمام سیستم ریشه گیاه می رسد. همچنین می توانید آن را با توجه به دوره رشد گیاه در تابستان تنظیم کنید. برای توزیع بهتر این کود بهتر است قبل از دادن آن به گیاه، مطابق معمول گیاه تان را آب بدهید. از پودرهای قابل حل نیز می توانید به همین شیوه استفاده کنید. اگر گیاه تان در این فصل رشد و نمو، خیلی ناراحت به نظر می رسد، غذای قابل حل بهترین راه سرحال کردن سریع آن است.